Istra je srce Hrvatske

white and blue boat on sea near green trees and buildings under blue sky during daytime

Kontinentalna Hrvatska susreće Jadran u Istri, poluotok u obliku srca južno od Trsta u Italiji. Dok bukolička unutrašnjost brežuljaka i plodnih ravnica privlači posjetitelje u drevna sela, seoske hotele i restorane u seoskim domaćinstvima, zelena razvedena obala izuzetno je popularna zbog sun’n’sea seta.

Nalazeći se u unutrašnjosti istarske obale, primijetit ćete da se gužve rasipaju, hotelski kompleksi nestaju, a ono što se pojavljuje je netaknuta priroda srednjovjekovnih gradića na brežuljcima, borove šume, plodne doline i brdoviti vinogradi. Tempo svakodnevnog života znatno se usporava, manje definiran potrebama turista, a više zahtjevima berbe grožđa, lovom na tartufe, branjem divljih šparoga i uzgojem maslinika.

Seoska domaćinstva otvaraju vrata posjetiteljima koji traže autentično iskustvo odmora, rustične konobe usred ničega poslužuju užitke spore hrane, a hrvatski vrhunski vinari pružaju degustacije u svojim podrumima. Daljinska sela na vrhovima brežuljaka koja su se nekada činila propalom, privlače kolonije umjetnika i obrtnika, kao i dobro potkovane strance. Dok mnogi uspoređuju regiju s Toskanom i talijanski utjecaj se ne može poreći, to je svijet koji ima vlastitu – jedinstven, magnetski i zdrav.

Trebat će vam automobil da istražite ovo područje, jer su autobusne i željezničke veze vrlo sporadične. Dobra vijest je da nikad nisi daleko od mora.

U južnoj Istri, Svetvinčenat (poznat i kao Savičenta) omiljen je gradić. Prvo su naselili benediktinci, usredotočeni na renesansni gradski trg. S okolnim visokim čempresima, skladno smještenim zgradama i opuštenim ambijentom, to je divno mjesto za lutanje – sjeverni dio trga zauzima dvorac Grimani iz 13. stoljeća..

Upravo u srcu Istre nalazi se Pazin, koji je nesumnjivo najpoznatije mjesto za svojePonor, ponor od oko 100m kojim se rijeka Pazinčica utapa u podzemne prolaze formirajući tri podzemna jezera. Njezine sjenovite dubine inspirirale su maštu Julesa Vernea, kao i brojnih hrvatskih pisaca.

Jugoistočno od Pazina nalazi se Gračišće, uspavani srednjovjekovni gradić i vrhunac Istre koji većina posjetitelja zanemari. Okružena brežuljcima, njegova zbirka drevnih građevina može se zaokružiti za oko 30 minuta, ambijent je uistinu lijep i nećete gaziti po brojnim stazama..

Samoizgrađeni grad tartufa, Buzet i okolne šume na sjeveru regije, posjeduju tri vrste crnih tartufa, kao i veliki bijeli tartuf – jedan od najcjenjenijih na svijetu s 34.000 kn po kilogramu. Najveći hrvatski izvoznik istarskih tartufa je Zigante Tartufi, čiji je udio u ukupnom hrvatskom izvoznom tržištu oko 90%. Godine 1999. vlasnik tvrtke Giancarlo Zigante, zajedno sa svojim psom Dianom, pronašao je u Istri najveći tartuf na svijetu, težine 1,31 kg i ušao u Guinnessova knjiga svjetskih rekorda.

Možda će Vas zanimati