TURSKA TURA

TURSKA TURA
Sa posjetom Istanbulu, Ankari, Kapadokiji, Bursi i Pamukkalama

12.04.2024.; 17.05.2024.; 13.09.2024.; 18.10.2024.

 

PROGRAM  PUTOVANjA:

1. DAN SARAJEVO – DOBOJ – TUZLA – BEOGRAD – NIŠ – SOFIJA – EDIRNE
Polazak grupe u 08:30H iz Sarajeva (Zemaljski muzej), u 10:00H iz Zenice (Hotel International), u 11:45H Doboj (BP Gazprom), 13:00H iz Lukavca (BP Energopetrol),   13:30H iz Tuzle (Hotel Tuzla). Vožnja kroz Srbiju i Bugarsku uz usputne pauze prema potrebi grupe.

2. DAN  ISTANBUL
Ulazak na teritoriju Republike Turske u jutarnjim satima te posjeta najzapadnijem turskom gradu Edirne, šarmantnom mjestu bogate povijesti i arhitekture. Ova druga po redu osmanska prijestolnica bila je tokom stoljeća u rukama mnogih naroda, no i dalje je važan politički i ekonomski centar. U gradu se nalaze brojne džamije od kojih su najpoznatije one u „zlatnom trokutu“: džamija Selimija (UNESCO) koju je u 16. st. podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan po narudžbi Selima II, sina i nasljednika Sulejmana Veličanstvenog, džamija s najvišim munarama u Turskoj (druga u Svijetu) sa svojih 70,9 m; džamija Üç Şerefeli sa svoje četiri osebujne munare različitog dizajna; Eski džamija, najmanja i najstarija džamija poznata po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima. Od ostalih znamenitosti tu su Semiz Ali Pasha Bazaar kojeg je također izgradio Sinan, Sultanov most preko rijeke Tundže i dr. Nastavak putovanja prema Istanbulu te dolazak u Istanbul u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.

3. DAN  ISTANBUL – KAPALI ČARŠIJA – TURSKO VEČE – ISTANBUL
Doručak
. Nakon doručka obilazak starog dijela grada: Aja Sofija, Plava džamija i palata Topkapi. Obilazak Aja Sofije, jednog od najmonumentalnijih hramova ikada izgrađenih u svijetu, nemjerljive arhitektonske i umjetničke vrijednosti. Podignuta je za nepunih šest godina (532-537) u doba cara Justinijana; pretvorena je u džamiju po zauzimanju Carigrada od strane Turaka (1453) po nalogu sultana Mehmeda II Osvajača, kada su joj dodane četiri munare. Postala je muzej 1935. godine da bi u 2020. godini ponovo postala džamija. Obilazak džamije sultana Ahmeta III, građene na mjestu palate cara Konstantina od 1609. do 1616. godine, poznate kao Plava džamija zbog jedinstvene unutrašnje dekoracije oko 20.000 keramičkih pločica sa motivom cvijeta lale u pedesetak varianti, to je jedina džamija u islamskom svijetu pored džamije u Meki sa šest munara. Posjeta palati Topkapi sa nekoliko stotina prostorija, izgradjenoj na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka. Iz ove palate sa očaravajućim pogledom na Zlatni rog, Bosfor i Mramorno more, turski sultani su od 1465. gotovo četiri vijeka, upravljali ogromnim Otomanskim carstvom. Topkapi je pretvoren u muzej sa bogatim kolekcijama nakita, oružja, odjeće i porcelana. Odlazak na Kapali čaršiju, trgovački centar sa preko 5000 radnji. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Slobodno vrijeme ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta:  krstarenje Bosforom između dva kontinenta (razgledanje grada sa Bosfora: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…). Noćenje.

 1. DAN ANKARA
  Doručak
  . Nakon doručka polazak prema Ankari. Dolazak u Ankaru u popodnevnim satima. Razgledanje Ankare, glavnog grada Republike Turske sa lokalnim turističkim vodičem. Nakon toga organizovana posjeta Mauzoleju Ataturka – osnivača savremene Turske. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Organizovana popodnevna posjeta trgovačkom centru u Ankari. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
 2. DAN ANKARA – KAPADOKIJA
  Doručak.
  Nakon doručka fakultativna posjeta Muzeju Anadolijskih civilizacija gdje su izloženi eksponati od paleolita do danas. Muzej je prije par godina dobio titulu prvog muzeja Evrope. Povratak u hotel po ostatak grupe i polazak za Kapadokiju – područje poznato po reljefnim oblicima formiranim prije desetinu hiljada godina nakon istovremene erupcije dva vulkana (Ercisse i Hasanda). Pod jakim uticajem vode i vazduha nastale su ove čudne forme – čuda prirode. Usputna pauza na drugom po veličini slanom jezeru u Turskoj – Tuz Goli, dolini Kamila i posjeta radionici za izradu keramike. Dolazak u Kapadokiju. U popodnevnim satima smještaj u hotel. Večera. Noćenje.
 3. DAN KAPADOKIJA
  U ranim jutarnjim satima, prije izlaska sunca, odlazak do mjesta polijetanja balona. Let zavisi od vremenskih uslova i vjetra. Svi putnici koji budu željeli samo da vide veličanstvene prizore, moći će da prate sa vidikovca njihov let, dok je za sve ostale fakultativno organizovan nezaboravan let balonom. Ovu uspomenu ćete, bez pretjerivanja, pamtiti i prepričavati čitavog života. Povratak u hotel. Doručak. Nastavak obilaska. Fakultativno razgledanje oblasti Kapadokije sa lokalnim vodičem: Tvrđava Učisar (podsjeća na tvrdjave gradjene ljudskom rukom, a zapravo je kamena kreacija prirode, smještena na visokom vidikovcu iznad Kapadokije sa predivnim pogledom), Goreme open air muzeja, dolina Zelve… Povratak u hotel. Večera. Fakultativno: Organizovan odlazak na tursko veče sa bogatim muzičkim programom i neograničenom konzumacijom pića i salata. Povratak u hotel. Noćenje.
 4. DAN KONYA – PAMUKKALE
  Doručak.
  Odlazak grupe u Konyu. Dolazak u popodnevnim satima. Posjeta muzeju Mevlana – osnivača plesa Derviša, Aladdin džamije i medresa Karataj sa lokalnim vodičem. Slobodno vrijeme do polaska za Pamukkale. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.
 5. DAN PAMUKKALE – BURSA
  Doručak.
  Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Hijerapolisa, antičkog grada i čuvenih terasa sa termalnim vodama – travertine, kao i Karahayit sela sa „crvenom vodom“. Nezaobilazna šetnja po čudesnim stijenama Pamukkala. Po slobodnom izboru kupanje u Kleopatrinom bazenu, korištenje se plaća na licu mjesta. Slobodno vrijeme do polaska za Bursu. Dolazak u večernjim satima. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.
 6. DAN BURSA – SOFIJA – BIH
  Doručak
  . Razgledanje Burse sa lokalnim vodičem: Velika džamija “Ulu džamija”, trg sa predivnim pogledom u Bursi gdje su grobovi osnivača Osmanskog carstva, Osman bega i sultana Orhan Bega. Bursa je stari grad Osmanlijskog carstva. Čak je i papa ovdje posjetio grob Nasradin hodže, poznatog turskog satiričara. Slobodno vrijeme za individualne šetnje i kupovinu. Oko podneva polazak za BiH. Noćna vožnja preko Bugarske sa usputnim stajanjem radi odmora grupe i obavljanja carinskih formalnosti.
 7. DAN TUZLA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO
  Dolazak grupe na odredište u poslijepodnevnim satima. Kraj programa.

Cijena aranžmana: 825,00KM/osobi

Mogućnost plaćanja aranžmana na rate!

 

Cijena uključuje:
– Smještaj u hotelu sa 3* u Istanbulu na bazi 2 noćenja sa doručkom
– Smještaj u hotelu sa 4* u Ankari na bazi 1 polupansiona
– Smještaj u hotelu sa 4* u Kapadokiji na bazi 2 polupansiona
– Smještaj u hotelu sa 4* u Pamukkalama na bazi 1 polupansiona
– Smještaj u hotelu sa 4* u Bursi na bazi 1 polupansiona
– Prevoz modernim turističkim autobusom
– Obilasci prema programu putovanja u pratnji profesionalnog turističkog vodiča
– Organizacija i realizacija putovanja
– Pratioc grupe

Cijena ne uključuje:
Putno zdravstveno osiguranje
– Fakultativni izleti
– Svako posebno zahtjevano sjedište u autobusu 100,00 KM/sjedište
– Dodatno sjedište u autobusu 160,00 KM/sjedište

Fakultativni izleti:
Krstarenje Bosforom – 25 €
Posjeta Anadolskom muzeju u Ankari sa lokalnim vodičem – 20 €/po osobi;
Paket ulaznica i posjeta: Muzej Open air Goreme/Kapadokija + Učisar tvrđava/Kapadokija + dolina Zelve/Kapadokija + podzemni grad Derinkuju/Kapadokija + Muzej Mevlane/Konja: 70 €/po osobi;
Tursko veče u Kapadokiji sa bogatim muzičkim programom – od 25 €/po osobi do 45€/po osobi, cijena zavisi od broja prijavljenih putnika;
Hijerapolis/Pamukkale – 30 €/po osobi;
Ekskluzivna prilika za letenje balonom nad Kapadokijom (izlet će se realizovati u ranim jutarnjim satima ukoliko prilike za letenje budu to dopuštale) trenutna cijena oko 250 €/po osobi; Obavezna prijava u agenciji zbog rezervacije mjesta u balonu i dobijanja konačne cijene i organizacija se radi isključivo preko lokalnog partnera.

 

Galerija

Pogledajte fotografije

Detaljno o ponudi