ISTANBUL I BURSA

ISTANBUL I BURSA
Sa posjetom Aja Sofiji, Plavoj džamiji, Kapali čaršiji, Bursi i Miniaturku

11.04.2024,; 26.04.2024.

 

PROGRAM  PUTOVANjA:

      1. DAN SARAJEVO – DOBOJ – TUZLA – BEOGRAD – NIŠ – SOFIJA – EDIRNE
Polazak grupe u 08:30H iz Sarajeva (Zemaljski muzej), u 10:00H iz Zenice (Hotel International), u 11:45H Doboj (BP Gazprom), 13:00H iz Lukavca (BP Energopetrol), 13:30H iz Tuzle (Hotel Tuzla). Vožnja kroz Srbiju i Bugarsku uz usputne pauze prema potrebi grupe.

 1. DAN ISTANBUL
  Ulazak na teritoriju Republike Turske u jutarnjim satima te posjeta najzapadnijem turskom gradu Edirne, šarmantnom pitoresknom mjestu bogate povijesti i arhitekture. Ova druga po redu osmanska prijestolnica bila je tokom stoljeća u rukama mnogih naroda, no i dalje je važan politički i ekonomski centar. U gradu se nalaze brojne džamije od kojih su najpoznatije one u „zlatnom trokutu“: džamija Selimija (UNESCO) koju je u 16. st. podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan po narudžbi Selima II, sina i nasljednika Sulejmana Veličanstvenog, džamija s najvišim munarama u Turskoj (druga u Svijetu) sa svojih 70,9 m; džamija Üç Şerefeli sa svoje četiri osebujne munare različitog dizajna; Eski džamija, najmanja i najstarija džamija poznata po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima. Od ostalih znamenitosti tu su Semiz Ali Pasha Bazaar kojeg je također izgradio Sinan, Sultanov most preko rijeke Tundže i dr. Nastavak putovanja prema Istanbulu te dolazak u Istanbul u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.
 2. DAN ISTANBUL – KAPALI ČARŠIJA – TURSKO VEČE – ISTANBUL
  Doručak. Nakon doručka obilazak starog dijela grada: Aja Sofija, Plava džamija i palata Topkapi. Obilazak Aja Sofije ili Crkve svete mudrosti, jednog od najmonumentalnijih hramova ikada izgrađenih u svijetu, nemjerljive arhitektonske i umjetničke vrijednosti. Podignuta je za nepunih šest godina (532-537) u doba cara Justinijana; pretvorena je u džamiju po zauzimanju Carigrada od strane Turaka (1453) po nalogu sultana Mehmeda II Osvajača, kada su joj dodane četiri munare. Postala je muzej 1935. godine. Obilazak džamije sultana Ahmeta III, građene na mjestu palate cara Konstantina od 1609. do 1616. godine, poznate kao Plava džamija zbog jedinstvene unutrašnje dekoracije – oko 20.000 keramičkih pločica sa motivom cvijeta lale u pedesetak varjjanti; to je jedina džamija u islamskom svijetu – pored džamije u Meki – sa šest munara. Posjeta palati Topkapi sa nekoliko stotina prostorija, izgradjenoj na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka. Iz ove palate sa očaravajućim pogledom na Zlatni rog, Bosfor i Mramorno more, turski sultani su od 1465. gotovo četiri vijeka, upravljali ogromnim Otomanskim carstvom. Topkapi je pretvoren u muzej sa bogatim kolekcijama nakita, oružja, odjeće i porcelana. Odlazak na Kapali čaršiju, trgovački centar sa preko 5000 radnji. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. U večernjim satima mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska na Tursko veče – večera u nacionalnom restoranu sa trbušnim plesom. Noćenje.
 3. DAN ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – DOLMABAHČE PALATA – ISTANBUL
  Doručak. Slobodno vrijeme ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta – krstarenje Bosforom između dva kontinenta (razgledanje grada sa Bosfora: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…). Mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Dolmabahče palate. Izgrađena kraj Bosfora sredinom 19. vijeka, u kombinaciji baroka, rokokoa i turskog imperijalnog stila, palata Dolmabahče je bila zvanična rezidencija sultana, sa kraćim prekidima, od 1853 do 1922. godine. Okružena prekrasnim vrtom, ima 285 soba, 43 salona, šest hamama i raskošan enterijer sa oko 600 umjetničkih slika. Iz nje je u izgnanstvo otišao posljednji otomanski sultan Mehmed VI (1922); u njoj se okončao život oca turske nacije Mustafe Kemala Ataturka (1881- 1938). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.
 4. DAN ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL
  Doručak. Ujutro polazimo autobusom prema Bursi. Po dolasku dolazimo do centra. Bursa je bila glavni grad u Osmanskom carstvu između 1335. – 1363. godine. Zovu je još i zelena Bursa, zbog mnoštvo parkova i vrtova. Iznad grada se nazire i planina Uludag na koju možete stići direktno iz grada sa 8,8 km dugom gondolom. Mi ćemo prošetati do Ulu džamije, Zelene džamiji i Zelenom turbetu (mauzolej). Slobodno vrijeme te povratak u Istanbul. Noćenje.
 5. DAN ISTANBUL
  Doručak.Slobodno vrijeme ili Fakultativno izlet Miniaturk, Eyup i vidikovac Piere Lotti. Odlazimo do brežuljka Pierre Loti do čijeg vrha dolazimo žičarom. Slobodno vrijeme za odmor u legendarnoj starinskoj kafani iz koje se proteže prekrasan pogled na Zlatni rog i grad. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz islamsko groblje. Na koncu stižemo do Eyüpa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu. Razgled džamije. Nastavljamo do »Turske u malom« – do Miniaturka, gdje su izgrađene najvažnije zgrade Turske i bivšeg Osmanskog Carstva. U poslijepodnevnim satima polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Bugarsku prema BiH.
 6. DAN DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO
  Dolazak na odredište u podnevnim satima.

Cijena aranžmana: 370,00KM/osobi

Mogućnost plaćanja aranžmana na rate!

 

Cijena uključuje:
– Smještaj u hotelu sa 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom
– Prevoz modernim turističkim autobusom
– Obilazak Starog grada -Plava džamija, Aja Sofija, Hipodrom, Kapali čaršija i džamija Sulejmanija
– Organizacija i realizacija putovanja
– Pratioc grupe

Cijena ne uključuje:
– Putno zdravstveno osiguranje
– Fakultativni izleti
– Svako posebno zahtjevano sjedište u autobusu 100,00 KM/sjedište
– Dodatno sjedište u autobusu 160,00 KM/sjedište

Fakultativni izleti:
– Obilazak Taksima – 15 €
– Krstarenje Bosforom + azijska strana – 30 €
– Posjeta Dolmabahce dvorcu – 40 €
– Tursko veče sa večerom i trbušnim plesom – 35 €
– Miniaturk, Balat, Vaseljenska patrijaršija, Eyub džamija i Pierre Lotti – 30 €
– Izlet u Bursu – 30 €

Galerija

Pogledajte fotografije

Detaljno o ponudi