DVORCI BAVARSKE

DVORCI BAVARSKE
Posjeta dvoraca Nimfenburg, Augsburg, Linderhof, Nojšvanštajn, Herenkimze, posjeta Salcburga

 23.05.2024.; 12.09.2024.; 17.10.2024.

 

 1. DAN SARAJEVO – ZENICA – BANJA LUKA – ZAGREB
  Polazak grupe u 15:00H iz Sarajeva (Zemaljski muzej), u 16:15H iz Zenice (Hotel International),  u 17:45H iz Doboja (BP Gazprom), u 20:00H iz Banja Luke. Noćna vožnja preko Hrvatske, Slovenije i Austrije uz pauze prema potrebi grupe.
 2. DAN MINHEN– DVORAC NIMFENBURG
  Dolazak u jutarnjim satima u Minhen, treći po veličini grad u Njemačkoj poslije Berlina i Hamburga, koji leži na rijeci Izar, na obroncima Alpa. Zlatno doba doživio je sredinom 19. vijeka pod upravom preduzimljivih i obrazovanih vladara novostvorene bavarske kraljevine Ludviga I i njegovog sina Maksimilijana II, koji su bili na čelu države četiri decenije; u to vrijeme izgrađene su mnoge znamenite građevine, a Minhen je postao veliki centar njemačke kulture i umjetnosti. Njegova danas najpoznatija manifestacija, čuveni Oktoberfest koji je nedavno obilježio 200 – godišnjicu, privlači svake godine – za samo dvije nedelje – oko šest miliona posjetilaca. Po dolasku, razgledanje grada autobusom i pješice: glavni trg Marienplac sa starom i novom gradskom vijećnicom u neogotskom stilu, gradski zvonik sa 43 zvona, Bogorodičina crkva (15. vijek) sa dva tornja (99 m) u kojoj su sahranjivani vladari Bavarske, kraljevska palata, pivnica Hofbrauhaus, nova i stara Pinakoteka, Trg Odeon, Kraljev trg… Odlazak autobusom do dvorca Nimfenburg, omiljene ljetne rezidencije bavarskih vladara iz dinastije Vitelsbah. Ovaj barokni dvorac sa prekrasnim parkom, izgrađen je 1664. i proširen je u nekoliko navrata do 1820. godine. U njemu se rodio Ludvig II, pasionirani graditelj najpoznatijih bavarskih dvoraca. Najveće interesovanje u dvorcu pobuđuje “Sala ljepote” – sa tridesetak portreta najljepših građanki Minhena koje je naručio njegov deda, kralj Ludvig I, na glasu kao obožavalac žena, koji je sa mnogim od portretisanih dama bio u vezi; ta sklonost ga je 1848. godine koštala prijestola na kome je bio 23 godine. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
 3. DAN MINHEN – AUGSBURG – MINHEN
  Doručak. Poludnevni fakultativni izlet autobusom “Augsburg”. Polazak za Augsburg, bavarski grad slavne prošlosti, danas važan univerzitetski i privredni centar i sjedište oblasti Švabije. Augsburg je najstariji njemački grad poslije Trira i treći po veličini i značaju u Bavarskoj, poslije Minhena i Nirnberga. Njegovo “zlatno doba” je bilo u 15. i 16. vijeku kada je važio za jedan od najbogatijih trgovačkih gradova u Evropi. Po dolasku, razgledanje pješice znamenitosti u centru grada: katedrala, gradska većnica, zvonik Perlahturm, Merkurova, Avgustova i Herkulova fontana, četvrt Fugerai, sa najstarijim socijalnim stanovima u svijetu izgrađenim u 16. vijeku za siromašne stanovnike Augsburga po ideji veletrgovca Jakoba Fugera. U još uvijek dobro očuvanih 140 stanova, zakupci i danas plaćaju kiriju u vrijednosti jednog rajnskog zlatnika (oko 0.90 eura). Slobodno vrijeme. Povratak u Minhen. Uveče, fakultativna večera u čuvenoj minhenskoj pivnici HB, jednoj od najvećih u Evropi uz pivo i bavarske specijalitete.
 4. DAN MINHEN –LINDERHOF – OBERAMERGAU –NOJŠVANŠTAJN – MINHEN
  Doručak.
  Vožnja do dvorca Linderhof (oko 100 km) koji je okružen parkom sa terasama i paviljonima; njegove odaje ukrašene su u stilu rokokoa. To je jedini dvorac koji je završen za života kralja Ludviga II. Odlazak do obližnjeg živopisnog mjesta Oberamergau, sa oslikanim fasadama kuća, poznatog po tradicionalnoj manifestaciji Kristovog stradanja na putu na Golgotu, koja se održava od 17. vijeka, uz učešće od preko hiljadu mještana. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja (oko 45 km) do bajkovitog dvorca Nojšvanštajn koji je kralj Ludvig II podigao na litici iznad klisure u Bavarskim Alpima kod mjesta Fusen, blizu granice sa Austrijom. Nojšvanštajn je poslužio Voltu Dizniju kao inspiracija za dobro poznati dvorac iz bajke u njegovim crtanim filmovima. Povratak u Minhen. Noćenje.
 5. DAN MINHEN –HERENKIMZE – SALCBURG
  Doručak
  . Polazak autobusom za gradić Prien na najvećem bavarskom jezeru Kimze. Po dolasku, ukrcavanje na brod i vožnja “Bavarskim morem” (oko 20 minuta) do ostrvca na kome je dvorac Herenkimze. Posjeta dvorcu, koji je izgradio bavarski kralj Ludvig II, u kombinaciji rokokoa i baroka sa mnogobrojnim ukrasima od zlata, srebra, skupog porcelana i mermera, po uzoru na Versaj. Dvorac nikada nije dovršen a kralj je u njemu boravio samo devet dana. Poslije obilaska dvorca i muzeja Ludviga II, povratak brodom u Prien. Nastavak putovanja za Salcburg na rijeci Salcah, u blizini njemačko – austrijske granice. Taj prelijepi barokni grad na obroncima Alpa nosi s pravom epitet „germanski Rim“; njegovo gradsko jezgro dio je svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO – a koje su uredili, znatnim dijelom, čuveni italijanski arhitekti Skamoci i Solari u drugoj polovini 16. vijeka. U različitim formama Salcburg čuva uspomenu na svog najslavnijeg sugrađanina Volfganga Amadeusa Mocarta (1756 – 1791), jednog od najmlađih genija i najplodnijih stvaralaca u istoriji muzike, koji je komponovao preko 600 djela. Obilazak pješice istorijskog centra: dvorac Mirabel, Mocartova rodna kuća, Stari trg, Mocartov trg, katedrala sv. Ruperta, manastir sv. Petra, biskupska rezidencija, crkva sv. Sebastijana, kuća u kojoj je stanovao Mocart, tvrđava Hoensalcburg… Slobodno vrijeme. Polazak za BiH. Noćna vožnja kroz Austriju i Sloveniju, kraj Vilaha, Jesenica i Ljubljane.
 6. DAN BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO.
  Dolazak na odredište u prijepodnevnim satima.

Cijena aranžmana: 475,00KM/osobi

Mogućnost plaćanja aranžmana na rate!

 

Cijena uključuje:
Prevoz modernim turističkim autobusom
– Tri noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu kategorije 2* plus zvjezdice u Minhenu
– Obilasci prema programu putovanja u pratnji turističkog vodiča
– Troškovi organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
– Transfer iz Tuzle i Lukavca 30KM po osobi
– Fakultativni izleti
– Putno zdravstveno osiguranje

Fakultativni izleti:
– Izlet “Dvorci Bavarske” (u dva dijela) sa posjetom dvorcima Herenkimze Nimfenburg, Linderhof i Nojšvanštajn. Cijena paketa: 80€.
– Ukoliko se uzimaju pojedinačno cijene dvoraca su: Nimfenburg 20€, Herenkimze 30€, Linderhof i Nojšvanštajn 50€
– Poludnevni izlet “Augsburg” Cijena: 25€. U cijenu je uključeno: prijevoz autobusom, ulaznica za obilazak četvrti Fugerai i usluge vodiča.
– Posjeta pivnici HB u Minhenu: Cijena 40€. U cijenu je uključeno: prijevoz autobusom i večera.
– Prijavljivanje za izlete i posjete je prilikom prijavljivanja za putovanje a plaćanje je u Njemačkoj, isključivo u eurima, u efektivi. Potrebno je najmanje 30 učesnika za realizaciju izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuju uz korigovanje cijene.

Detaljno o ponudi